Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2010 16:10 - Уважаеми колеги...
Автор: kraevedi Категория: Регионални   
Прочетен: 1695 Коментари: 0 Гласове:
8



СЪЮЗ НА КРАЕВЕДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

            1. Съгласно Чл. 16 (1) от Устава на Съюза на краеведите в България, през първата половина на 2011 година трябва да проведем отчетно-изборно събрание (конгрес). За по-голяма оперативност и за икономия на време на събранието, предлагаме всяко дружество да издигне своя кандидатура за председател на Съюза, като мотивира предложението си, изтъквайки деловите и професионалните качества на лицето, досегашния му принос за работата на Съюза и пр. Това не изключва и възможността за издигане на нови кандидатури в деня на конгреса. Дружествата или отделни техни членове могат да предложат и лице, което е член на друго дружество в страната, също с мотивирана защита на кандидатурата, както и да направи самопредлагане.

            Позволяваме си да препоръчаме и в бъдеще централното ръководство да бъде от председател (управител), заместник-председател и член от същото селище, откъдето е председателят, с оглед по-добра оперативност, икономия на средства за командировки и време. За целта предложеният за председател трябва да бъде подготвен съответно с две кандидатури – за зам.-председател и за член и да ги предложи на конгреса за избор.

            Мислим, че ще бъде удобно конгресът да бъде през второто тримесечие на 2011 г. (май-юни) в гр. Велико Търново, където засега е централното ръководство, като предложенията за председател (управител) бъдат изпратени до сегашния председател.

           

2. На базата на получаваните от централното ръководство, дарени на Съюза на краеведите в България книги и брошури, сравнявайки ги с отразената в Текущата национална библиография („Български книгопис”) краеведска книжовна продукция, Управителният съвет има впечатление, че не винаги печатниците или издателствата спазват задълженията си съобразно изискванията на „Закон за задължително депозиране на екземпляри от печатните произведения в страната” („Държавен вестник”, № 108 от 29 дек. 2000 г.). Обикновено това са до шест екземпляра от всяко издание (според тиража му) в отдел „Депозит” на Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, с оглед официалното оповестяване на появата му в България и в чужбина и запазването за вечни времена на екземпляри в архива на българската книга към Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Желателно е изпращането по един екземпляр и на съответната регионална библиотека.

            Задължително е, съгласно БДС 15716 – 83, във всяка книга да се вписва Международен стандартен книжен номер (ISBN), които се определя и предоставя от Националната ISBN агенция – специализиран държавен орган към Главно управление по печата и книгоиздаването (ПМС № 38 от 6 март 1991 г. – „Държавен вестник”, № 21, 15 май 1991 г.) и е в услуга на вътрешно националното и международното (чрез ЮНЕСКО) регистирране на излизащата по света литература. Адресът за справки, информации и регистрация е 1000 София, пл. „Славейков” № 11, Нац. ISBN агенция, тел. 02/988 28 11 (вътр. 362).

           

3. Съюзът на краеведите в България, Гражданският комитет „Памет габровска” и Краеведско дружество „Илия Габровски” – Габрово организират: Национална конференция на тема „Ролята на българските чорбаджии за обществено-културното и икономическото развитие на градовете през Възраждането”. Тя ще бъде проведена на 24 март 2011 г. в актовата зала на Националната Априловска гимназия в Габрово от 10.00 часа. В конференцията могат да участват краеведи, историци, музейни работници, учители и други специалисти, които работят по темата.

            Научните съобщения трябва да бъдат в обем до 10 минути, а заявки за участие ще се приемат до 10 март 2011 г. на адресите: 5300 Габрово, пл. „Чардафон” № 12, Ангел Илиев Ангелов и 5300 Габрово, пл. „Възраждане” № 23, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”, отдел „Краезнание”, Соня Стоянова.

            Всички разходи – за пътни, храна и нощувки, са за сметка на участниците.

           

4. Управителният съвет на Съюза на краеведите в България разполага с нови членски карти, актуализирани в сравнение с използваните до преди няколко години.

            Картите струват по 1.20 лв за бройка и ще може да ви ги изпращаме по ваше искане с наложен платеж, като се съорбазяваме със съответните пощенски разходи.

 

* * *

 

            Използваме случая да ви поздравим с настъпващите коледни и новогодишни празници и да ви пожелаем здраве и успехи!

 

Управителен съвет

 

10 декември 2010 г.                                                   Председател: проф. Марин Ковачев

Велико Търново

 

 





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraevedi
Категория: Регионални
Прочетен: 69877
Постинги: 11
Коментари: 3
Гласове: 1264
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930