Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2010 22:04 - Устав на Съюза на краеведите в България
Автор: kraevedi Категория: Регионални   
Прочетен: 2055 Коментари: 0 Гласове:
1



 

У  С  Т  А  В

 

НА СЪЮЗА НА КРАЕВЕДИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

 

ГЛАВА І. ОБЩИ  ПОЛОЖЕНИЯ. 

Член 1/1/. Съюзът на краеведите в България е културно-просветна и творческа организация на колекционери с интереси към краезнанието, обединени в равноправни краеведски дружества-клонове.

                    /2/. Съюзът се самоопределя като организация за осъществяване на дейност в частна полза.

                    /3/. Наименованието на Съюза може да се изписва и съкратено “СКБ”, както и на английски език “Bulgarian association for Local and area studies” (BALAS).
                    /4/. Седалището на Съюза е в гр. Велико Търново, ул. ”Цар Теодор Светослав”, №5.         

Член 2. За учредяване на Съюза на краеведите в България са необходими най-малко 5 дееспособни физически лица. Неговата дейност се осъществява според Устава и изискванията на законите в страната.        

Член 3. Основни принципи в дейността на Съюза са:

1.     Доброволност на сдружаване, членство и напускане.

2.     Организационна, финансова и стопанска самостоятелност на краеведските дружества-клонове на Съюза като цяло.

3.     Изборност и мандатност на органите на управление.

 

ГЛАВА ІІ. ЦЕЛ, СРЕДСТВА И ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ.

   

Член 4./1/. Основната цел на Съюза е издирване, обработване, съхраняване и популяризиране на архивни документи, публикации, аудиовизуални материали, предмети и други, свързани с историята, географията, флората и фауната, подземните богатства, духовния живот и бита за отделни административни, географски или определени по други белези райони (региони, ареални селища, местности и др.).

             /2/ Целта се постига със следните средства:

1.      Повишаване знанията на съюзните членове чрез провеждане на различни квалификационни изяви, научни сесии, конференции.

2.      Подпомагане на институциите, които развиват краеведска дейност – музеи, библиотеки, архиви, училища, дружества, организации и др.

3.      Утвърждаване авторитета на Съюза на краеведите в България и на неговите членове в страната и чужбина.

4.      Отпечатване на свои издания, помощни и рекламни материали.

5.      Установяване и поддържане на връзки със сродни организации в страната и чужбина.

6.      Организиране на срещи с регионален, национален и международен характер по предмета на своята дейност.

Член 5 /1/ Основният предмет на дейност на Съюза е осъществяване на широка културно-просветна дейност за популяризиране идеите на краезнанието за укрепване структурната му мрежа и обществения статус на членовете му.

-              /2/ Съюзът на краеведите може да извършва допълнителна стопанска дейност, чийто предмет е свързан  с предмета на основната му дейност и се изразява в издаване на свой печатен орган или сборници с резултати от краеведски изследвания с учебна-методичен характер; изготвяне на  рекламни материали за обществените си изяви и за популяризиране на дейността си, а приходите се използват за постигане на определените в устава  цели. Съюзът не извършва други стопански дейности.

       /3/ Извършването на  стопанската дейност се подчинява на условията и реда, определени със законите, регулиращи съответен вид стопанска дейност. Съюзът не разпределя печалба.

-            Съюзът на краеведите в България може да учредява свои дружества – клонове в страната.

        

          ГЛАВА  ІІІ. ЧЛЕНСТВО  В  СЪЮЗА

Член 6 /1/. Членовете на Съюза на краеведите в България са индивидуални и колективни.

                     /2/ Индивидуален член може да бъде всеки пълнолетен български или чужд гражданин, който има краеведски интереси, членува в краеведско дружество-клон и плаща членски внос.

                    /3/ Малолетни и непълнолетни лица с интереси в областта на краезнанието се включват в младежки клубове, кръжоци и други културно-просветни звена, организирани от краеведските дружества-клонове.

                     /4/ Не могат да бъдат членове лица осъждани за престъпления против правото на собственост, валутния режим и паметниците на културата.

                    /5/ Краеведските дружества-клонове обединяват индивидуалните членове и членуват в СКБ в съответствие с произтичащите от устава права и задължения.

                    /6/ В Съюза могат да членуват колективно юридически лица. Взаимоотношенията им със Съюза се уреждат въз основа на Устройствени правила, утвърдени от Управителния съвет.

         Член 7 /1/ Членуването в Съюза е доброволно.

                    /2/ Членовете на Съюза на краеведските дружества в България, с изключение на учредителите се приемат от Управителния съвет на съответното краеведско дружество-член въз основа на писмено заявление. Управителният съвет се произнася в двумесечен срок. Отказът може да се обжалва пред Общото събрание, което решава въпроса окончателно.

                    /3/ Дружествата-клонове имат пълна имуществена и финансова самостоятелност. Те не отговарят имуществено за задълженията на Съюза и обратно.

                     /4/ Всеки член е длъжен да прави целеви парични вноски, когато има решение на Общото събрание на дружеството-клон. Членът не отговаря лично за задълженията на Съюза и на дружеството-клон.

        

         Член 8 /1/ Членството в Съюза се прекратява:

1.     С едностранно писмено заявление.

2.     Със смъртта или поставяне под пълно запрещение.

3.     С изключване.

4.     С прекратяване на юридическото лице с нестопанска цел.

5.     При отпадане, поради невнасяне на членски внос.

 

   /2/ Освобождаването на членовете на Съюза става от Управителния съвет на съответното краеведско дружество-клон по молба на заинтересования или по предложение на председателя на Управителния съвет с мотивировка. Решението може да се обжалва пред Общото събрание. При прекратяване на членството дружеството-клон не дължи връщане на направените вноски.

 

         Член 9 /1/. Всеки член на Съюза има право:

1.     Да избира и да бъде избиран в ръководните органи на Съюза.

2.     Да участвува в проявите на Съюза и дружеството-клон.

3.     Да определя самостоятелно направленията на изследователската си дейност.

4.     Да участвува в научни сесии, конференции, симпозиуми, краеведски четения, срещи за обмяна на опит и др. в страната и в чужбина.

5.     Да получава и ползва всички културни и социално-битови придобивки на Съюза и дружеството-клон.

6.     Да прави предложения до органите на Съюза и дружеството-клон.

7.     Да участвува в заседанията и събранията на ръководните органи, когато се взема решение за неговата дейност и поведение.

 

   /2/ Всеки член на Съюза е длъжен:

1.     Да спазва устава и решенията на ръководните органи на Съюза и на дружеството-клон.

2.     Да спазва законността и нравствените норми при събирателската и проучвателската си работа.

3.     Да съдействува за постигане на общите цели и задачи на Съюза.

4.     Да заплаща редовно членския си внос.

 

Член 10 /1/ Член на Съюза, който нарушава Устава, не изпълнява решенията на ръководните органи или нарушава законността и нравственността, се наказва с:

1.     Бележка.

2.     Предупреждение за изключване.

3.     Изключване.

      /2/ Наказанията се налагат и отменят от Управителния съвет на съответното краеведско дружество-клон. Решението  на Общото събрание е окончателно.

 

Член 11 /1/. За активна дейност в Съюза, добросъвестно изпълнение на задълженията и съществен принос за развитието на българското краеведско движение, членовете на Съюза се поощряват с морални и материални награди.

             /2/ Изтъкнати чуждестранни учени и наши краеведи, които имат големи заслуги към Съюза на краеведите в България, могат да бъдат провъзгласявани за почетни членове.

            /3/ Наградите и званията се уреждат със Статут за духовно и материално стимулиране, утвърден от Управителния съвет.

 

ГЛАВА  ІV. РЪКОВОДНИ  ОРГАНИ  НА  СЪЮЗА.

        

Член 12. Централни органи на Съюза на краеведите в България са:

                              1.Общо събрание на Съюза.

                                     2. Управителен съвет.

                                           3. Централна контролно-ревизионна комисия.

 

Член 13 /1/.Общото събрание е върховен орган на Съюза на краеведите в България. В него участвуват делегати, избрани от дружества-клонове в които членуват. То се свиква по инициатива на Управителния съвет, най-малко един път в три години, с определени от него норми на представителство. Поканата трябва да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждане на Общото събрание и по чия инициатива се свиква. Поканата се изпраща за обнародване в “Държавен вестник” най-малко два месеца преди насрочения ден и се поставя на мястото за обявления в сградата, където се намира управлението на Съюза.

                /2/ Членовете на Управителния съвет и на Централната контролно-ревизионна комисия могат да бъдат избрани за делегати извън лимита определен за съответното краеведско дружество-клон. Онези от тях, които не са избрани за делегати, участвуват в работата на общото събрание с право на съвещателен глас.

               /3/ Общото събрание може да бъде свикано и по искане на една трета от членовете на Съюза в населеното място, в което се намира седалището на Съюза. Искането се прави писмено пред Управителния съвет. В него се посочват въпросите за решаване, за които се иска свикването на събранието. Ако в последния случай Управителният съвет в месечен срок не отправи писмено покана за свикване на Общото събрание, то се свиква от съда по седалището на Съюза, по писмено искане на заинтересованите членове или натоварено от тях лице.

 

Член 14 /1/ Общото събрание на Съюза е законно, ако присъствуват повече от половината от всички избрани делегати. При липса на кворум заседанието се отлага с един час по-късно на същото място и при същия дневен ред и може да се проведе, колкото и делегати да се явят.

               /2/ Всеки делегат има право на един глас.

             /3/ Едно лице може да представлява не повече от трима делегати в Общото събрание, въз основа на писмено пълномощно. Преупълномощаване не се допуска.

           /4/ Решенията на Общото събрание се вземат с мнозинство от присъствуващите. Решенията за изменяне и допълване на Устава, за преобразуване или прекратяване на Съюза се вземат с мнозинство 2/3 от присъствуващите.

            /5/ По въпроси, които не са включени в обявения в поканата дневен ред, не може да се вземат решения.

           /6/ Решенията на Общото събрание са задължителни за всички краеведски дружества-клонове и за другите органи на Съюза.

           /7/ Решенията на Общото събрание подлежат на съдебен контрол относно тяхната законосъобразност и съответствие с Устава.

 

Член 15 /1/Общото събрание на Съюза:

1.     Изменя и допълва Устава.

2.     Приема други вътрешни актове.

3.     Избира с явно или тайно гласуване и освобождава членовете на Управителния съвет и Централната контролно-ревизионна комисия.

4.     Приема, възстановява и изключва членове.

5.     Взема решение за откриване и закриване на дружества-клонове.

6.     Взема решение за участие в други организации, за преобразуване или прекратяване на Съюза.

7.     Приема бюджета на Съюза.

8.     Приема отчета за дейността на Управителния съвет и го освобождава от отговорност.

9.     Отменя решения на другите органи на Съюза, които противоречат на закона, устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на Съюза.

10. Обсъжда и преценява дейността на Съюза на краеведските дружества в България и приема основните насоки и програма за неговото развитие.

11.  Взема и други решения, предвидени в Устава.

 

        /2/ Членовете на Управителния съвет и Централната контролно-ревизионна комисия се избират за срок от три години и не могат да бъдат преизбирани за повече от три последователни мандата.

 

         Член 16 /1/ Дейността на Съюза на краеведите в България между общите събрания се ръководи от Управителен съвет.

                      /2/ Управителният съвет е ръководен орган. Състои се от 5-7 члена и се свиква на заседание най-малко един път на три месеца, от председателя или по писмено искане на 1/3 от членовете му. Ако председателят не свика заседание на Управителния съвет в седмичен срок, то може да се свика от всеки един от заинтересуваните членове на Управителния съвет.

                        /3/ В състава на Управителния съвет не могат да бъдат избирани лица с членски стаж по-малък от 3 години и лица, които се намират с членове на Централната контролно-ревизионна комисия в брак, родство по права линия или съребрена линия до втора степен.

                      /4/ Заседанието на Управителния съвет се счита за редовно, ако присъствуват най-малко половината плюс един от членовете на неговия списъчен състав. Решенията се вземат с мнозинство от присъствуващите, а решенията по     чл. 14 ал. 2 и чл. 31 т. 3 и т. 6 от ЗЮЛНЦ – с мнозинство от всички членове.

 

         Член 17 /1/. Управителният съвет е Управителен орган на сдружението.

     Той:

1.     Ръководи и организира дейността на Съюза и упражнява другите свои правомощия  по чл. 31 от Закона.

2.     Избира от своя състав с явно гласуване и обикновено мнозинство – председател, заместник-председател и секретар, които работят на обществени начала.

3.     Изпълнява решенията на Общото събрание, провежда мероприятия за организационното и финансово укрепване на Съюза.

4.     Създава необходимите помощни органи и определя ръководствата им.

5.     Утвърждава наредби, инструкции, правилници и други актове за дейността на Съюза, УС, помощните му органи и клонове.

6.     Приема годишните отчети за работата на помощните му органи и краеведските дружества-клонове.

7.     Изготвя и приема междинните годишни бюджети, щата и плана за дейността на Съюза.

8.     Прави предложения до държавни и обществени органи и организации, фирми и др.

9.     Организира свикването и провеждането на Общото събрание на Съюза и внася отчет за дейността му.

10. Организира и ръководи допълнителната стопанска дейност на Съюза.

11. Организира снабдяването и раздаването на юбилейни символи на съюзните членове.

12. Взема решения по всички други въпроси, освен тези които са от компетентността на Общото събрание.

     /2/ Управителният съвет взема своите решения с обикновено мнозинство при условие, че присъствуват най-малко половината плюс един от членовете му. То може да взема решения и без провеждане на заседание, ако протоколът за взетото решение бъде подписан, без забележки и възражения за това, от всичките му членове.

        

Член 18 /1/. Председателят на Управителния съвет на Съюза:

 

1.     Представлява Съюза в страната и чужбина в определен от УС обем на представителната му власт.

2.     Организира работата на Управителният съвет и помощните му органи и ръководи заседанията му.

3.     Организира изпълнението на задачи възложени от Общото събрание и Управителният съвет.

4.     Упражнява бюджета на Съюза и сключва трудови и граждански договори със служителите /на Съюза / му.

 

     /2/ Заместник-председателят ръководи дейността на структурни звена и замества председателя в негово отсъствие.

     /3/ Секретарят организира заседанията на Управителният съвет и изпълнява задачи, възложени му от Управителният съвет, председателя или зам.-председателя.

        

Член 19 /1/. Централната контролно-ревизионна комисия се състои от 3 члена.

     /2/.Централната контролно-ревизионна комисия избира с явно гласуване между членовете си председател, зам.-председател и секретар.

                        /3/. Централната контролно-ревизионна комисия проверява най-малко един път в годината финансовата, стопанската и административно-деловодната дейност на Съюза, включително имуществото като изготвя становища и предложения за отстраняване на констатирани грешки, пропуски или нарушения, и информира Управителния съвет и Общото събрание. При констатиране на престъпления уведомява компетентните органи.

                     /4/. Централната контролно-ревизионна комисия може да дава указания за работата на ревизионните комисии на краеведските дружества-клонове и периодично да контролира тяхната дейност.

                    /5/. Членовете на Централната контролно-ревизионна комисия могат да участвуват в заседанията на Управителния съвет, със съвещателен глас.

        

Член 20. По решение Управителният съвет на Съюза се създават комисии, които подпомагат дейността му по определени основни дейности. Те работят по утвърдени от него правилници. Такива комисии могат да се създават и към дружествата-клонове.

 

                   ГЛАВА V. ДРУЖЕСТВА - КЛОНОВЕ.

 

         Член 21. /1/ Краеведските дружества-клонове, на Съюза на краеведите в България, се изграждат на териториален принцип.

                          /2/. В едно населено място се изграждат едно или повече краеведски дружества-клонове.

                        /3/. Дружествата-клонове водят книги за дейността си и най-малко веднъж годишно управителят на клона представя пред Управителния съвет на Съюза, отчет за дейността му.

 

         Член 22 /1/. Краеведското дружество-клон се образува на Учредително събрание. За учредяването му са необходими най-малко 7 дееспособни физически лица, които се обединяват за осъществяване на дейност с нестопанска цел, съгласно настоящият Устав.

                       /2/. Учредителното събрание избира с тайно или явно гласуване членовете на Управителния съвет и членовете на Контролно-ревизионната комисия. Решенията му са законни, ако са взети с обикновено мнозинство от присъствуващите.

                       /3/. Управителният съвет избира с явно гласуване и обикновено мнозинство управител на дружеството-клон, зам.-управител и секретар, а Контролно-ревизионната комисия - председател и секретар.

                         /4/. Протоколът за учредяване на дружеството-клон се подписва от всички учредители, след което се изпраща на Управителния съвет на Съюза, за вписване. Дружеството-клон се счита за учредено, след като бъде вписано в специалната книга на Съюза. Управителният съвет заявява пред окръжния съд, в района на който се намира седалището на клона, наименованието, седалището и адреса на Съюза, седалището и адреса на клона, неговия управител и ограниченията на неговите правомощия и представителна власт. На заявяване подлежат и промените в горепосочените обстоятелства.

 

         Член 23 /1/. Върховен орган на дружеството-клон е Общото събрание, което избира с тайно или явно гласуване и обикновено мнозинство членовете на Управителния съвет и Контролно-ревизионната комисия, за срок от две години и за не повече от три последователни мандата.

                      /2/. Управителят, Управителният съвет и Контролно-ревизионната комисия провеждат дейността на дружеството-клон, като се ръководят от общите принципи залегнали в Устава и решенията на съюзните органи.

                        /3/. Общото събрание на дружеството-клон е редовно, независимо от броя на присъствуващите, ако всички членове на дружеството-клон са редовно поканени и е изтекъл един час, след обявения за откриване на събранието.

                     /4/. Решенията на Общото събрание се вземат с мнозинство от присъствуващите . По въпроси, които не са включени в обявения в поканата дневен ред, не може да се вземат решения.

 

         Член 24 /1/. Управителният съвет е управителен орган на клона, той:

1.            Ръководи и организира дейността на дружеството-клон и определя обема на представителната власт на отделните негови членове.

2.            Осигурява изпълнението на решенията на Общото събрание на Съюза и на Общото събрание на дружеството-клон.

3.            Разпорежда се с имуществото на дружеството-клон при спазване изискванията на устава.

4.            Подготвя и внася в Общото събрание отчет за годишния бюджет и проект за нов бюджет.

5.            Определя реда и организира извършването на дейността на дружеството-клон и носи отговорност за това.

6.            Определя адреса на дружеството-клон.

7.            Подготвя и внася в Общото събрание отчет за дейността на дружеството-клон и насоки за дейността му.

8.            Взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно устава не спадат в правата на друг орган.

9.            Изпълнява задълженията, предвидени в устава.

 

     /2/ Заседанията на Управителния съвет се свикват и ръководят от управителя. Заседанията се провеждат не




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraevedi
Категория: Регионални
Прочетен: 69823
Постинги: 11
Коментари: 3
Гласове: 1264
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930